06 - 291 293 98 info@shelleybrandon.nl

Heb je enig idee wat er van jou wordt verwacht? Tijdens een gesprek, een verjaardag, tijdens een uitje.  Is het voor jou duidelijk wat je van een ander verwacht?

Soms is het antwoord heel duidelijk en snel te geven. Soms niet. De een kan het gemakkelijk onder woorden brengen, voor de ander is dat nog lastig.

Ja maar, je weet toch wel wat ik bedoel…
Je weet wel wat ik leuk vind…
Ow, heb je dat niet gedaan…
Ik had wel verwacht dat je dat zou doen…
Nou ja, je snapt toch wel dat…

Wat als iemand van jou iets verwacht, maar je weet dat niet… Het is nooit uitgesproken of gevraagd. Wat dan?

Het niet uitspreken van verwachtingen is vaak een basis voor een (verhitte) discussie, voor ruzie, meningsverschillen, noem maar op. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen en/of goed op te lossen, bijvoorbeeld:

* Sta open voor de ander. Iedereen is anders in zijn of haar communicatie. Praat erover samen.

* Vraag aan de ander wat hij of zij van je verwacht. Dit maakt een situatie vooraf al duidelijker en kan je aangeven of je eraan kan voldoen of niet.

Om elkaar te kunnen (gaan) begrijpen is het belangrijk om je uit te spreken; wat je wilt, voelt en eventueel verwacht.

Goed gesprek

Soms is er al een ruzie of onduidelijkheid ontstaan. Non-verbaal ‘voel’ je aan dat er iets niet klopt. En is er tijdens een discussie even geen plaats is voor een goed gesprek. Emoties lopen op, de een keert naar binnen en luisteren naar de ander zit er dan even niet in. Op het moment dat je dit beseft, geef dan aan dat je even tot rust wilt komen zodat je er later verder over kan praten. Kom er ook op terug. Je zal merken dat het oplucht.

Gaat het praten lastig? Schrijf het dan op. Je kan er dan later voor kiezen om de brief wel of niet te geven of voor te lezen. Het voordeel van het opschrijven van je gedachten is dat het je rust oplevert in je hoofd. Het piekeren wordt minder, hoog opgelopen emoties worden minder heftig of verdwijnen en je hoofd komt weer op orde. Zodra de ruimte er weer is kan je ook helder de oplossingen zien.

Hoe verder?

Wil je meer tips of een keer live met me praten en ontdekken hoe je om kunt gaan met emoties en hoe je deze onder woorden kunt brengen? Contact me dan gerust voor een kennismaking (vrijblijvend). Je bent van harte welkom.

Shelley Brandon
Licensed NLP Coach™ en hypnotic practitioner

Wil je ook een specifiek probleem, thema of vraag behandeld zien? Laat het me weten.

Verwachtingen Shelley Brandon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This