06 - 291 293 98 info@shelleybrandon.nl

 

Stel, je zit in het examenjaar en je weet niet wat je daarna wilt doen. Ga je door met school, welke richting kies je, ga je werken of een combi. Keuzes, keuzes, keuzes…

Het gevolg van ‘het niet weten’ is dat er vaak niets uit je handen komt. Een keuze maken is nog lastig, want er is ook zoveel. Je ouders vragen steeds wat je van plan bent te gaan doen en je omgeving doet eigenlijk hetzelfde… maar je hebt geen zin, want je hebt geen idee waar je moet beginnen. Hoe los je dat nu op?

Ontdekkingstocht
Een eerste stap is het ontdekken van je talenten om van daaruit je keuze te maken. Bijvoorbeeld met de volgende vragen:

 • Schrijf alles op wat je leuk vindt om te doen. Welke vakken vond je leuk op school?
  Waar was je goed in tijdens je stage?
  Heb je een bijbaan? Wat vind je daarvan het leukste?
  Wat is je mooiste compliment ooit?
  Waar ben je trots op?
  Beoefen je een sport, wat vind je daarvan het leukst en waar ben je goed in?
 • Wat vind je minder leuk om te doen, om te leren?
 • Denk dan eens na over de vraag of je door wilt gaan met een studie. Is dit een ja, wil je deeltijd of voltijd verder (afhankelijk van je leeftijd). Of is fulltime werken of gecombineerd leren en werken een optie?

 

Zo zie je, er is genoeg te ontdekken over jezelf en dit is een begin. Met de antwoorden die je gegeven hebt kunnen we samen verder kijken en ontdekken wat bij jou past. Keuzes maken voor je toekomst hoef je namelijk niet alleen te doen.

Samen kunnen we aan de slag met het stellen van doelen en het ontdekken van al je talenten. Ik kan je daarbij praktisch ondersteunen en je met de juiste mensen in contact brengen die je goed kunnen informeren over studie en loopbaan.

Verwachtingen
Uiteindelijk kan je een keuze maken en een richting kiezen dat bij jou past. Er valt namelijk veel (van je) af wanneer je eenmaal weet wat je nu wilt. Je kan weer gemotiveerd aan de slag en doen waar je blij van wordt.

Wat als later blijkt dat je toch wat anders wilt, wat doe je dan?

‘…een paar maanden heb ik het volgehouden op die school. Vooraf had ik toch andere verwachtingen, dat viel even tegen. Ooit wil ik deze richting wel op, maar nu nog niet. Ik had vooraf geen idee wat mijn ouders er van zouden vinden dat ik wilde switchen. Ik had verwacht dat ze enorm teleurgesteld zouden zijn. Gelukkig was dat niet zo en heb ik goed kunnen uitleggen waarom ik wilde stoppen…’

choice

 

Om teleurstellingen, onbegrip of ruzies te voorkomen geef ik je de tip mee om vooraf met je ouders of verzorgers verschillende opties te bespreken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • wat als je na twee maanden of na een jaar erachter komt dat je voortijdig wil stoppen of switchen van studie;
 • stel dat je er een jaar tussen uit wilt om te reizen;
 • wat als je wilt gaan werken in plaats van studeren of andersom…

Het komt weleens voor dat het niet gaat zoals je had verwacht. Om daar vooraf met elkaar over in gesprek te gaan weet je waar je aan toe bent en wat je van elkaar kan verwachten, wel zo prettig.

Heb je vragen of wil je aan de slag en ontdekken wat jouw talenten zijn? Of wil je wellicht tips voor het in gesprek gaan met je ouders? Contact me gerust, je bent van harte welkom!

Shelley Brandon
NLP coach

~Every student can learn, just not on the same day of in the same way. George Evans ~

Pin It on Pinterest

Share This