06 - 291 293 98 info@shelleybrandon.nl

Tijdens een eerder gesprek:
‘…het is zo dubbel, aan de ene kant wil ik voor mezelf kiezen, want ik vind dat ik recht heb op een gelukkig leven. Maar aan de andere kant maak ik misschien een verkeerde keuze en maak ik meer kapot dan me lief is. Want ik vind het ook belangrijk dat een ander het naar z’n zin heeft, gelukkig is en zich goed voelt. Hier word ik zo onrustig van…’.

Hoe zou het voor je zijn dat je een keuze maakt dat goed voelt voor jou? Ongeacht je keuze, altijd. Stel dat je weet waarom je die keuze maakt;  met welke reden, behoefte of verlangen. Hoe zou dat voor je zijn?

Kan dat?
Ja, dat kan. Elke dag maken we keuzes vanuit de behoefte om bijvoorbeeld iets te voelen, te ervaren, er toe doen of om te veranderen. Bij de ene persoon gaat dat bewust en bij de ander onbewust. Vaak is de keuze al gemaakt voordat je het door hebt;

Weet je waarom je vandaag dat ene gerecht gaat eten of hebt gegeten?
Waarom je vandaag deze kleren hebt aangetrokken?
Of waarom je weer naar dat ene vakantieplekje terug wilt?
De reden van het lezen van juist dat boek en niet een andere uit de stapel?
Waarom je bij deze werkgever werkt of zelfstandige bent?


Important
Waarom?

Omdat je een keuze maakt vanuit datgene dat voor jou belangrijk is, namelijk vanuit je waarden. Waarden zijn woorden die je kan zien, horen of proeven. Denk bijvoorbeeld aan vrijheid, plezier, zelfstandig, liefde, samenwerken, eerlijkheid en respect.  Hetzelfde woord kan voor anderen verschillende betekenissen hebben in een bepaalde context; zoals in je privéleven, studie of (vrijwilligers)werk. Alles wat je doet wordt aangedreven door datgene dat je belangrijk vindt, bewust en onbewust.

Misschien herken je deze voorbeelden:
Er wordt gepest op school of op je werk en dat geeft een vervelende situatie. Voor jou is het belangrijk  dat iedereen elkaar met respect behandeld, wat doet het pesten met jou?

Je partner is al weken bezig met het plannen van de vakantie. Elke dag staat vast wat jullie gaan ondernemen. Wat als je een paar dagen juist niets wilt doen tijdens die vakantie? Waar heb je behoefte aan?

Van jou wordt verwacht dat je altijd aanwezig bent bij familie aangelegenheden. Je ziet dat niet altijd zitten, je wilt ook andere dingen doen die je belangrijk vindt. Wat doet dat met jou wanneer de volgende uitnodiging in je mailbox ligt?

Deze situaties kunnen wrijving of irritatie geven, je kan boos of teleurgesteld zijn of het onbegrijpelijk vinden. Het geeft je vaak dat vervelende gevoel. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je je juist wel goed voelt en ernaar handelt, ongeacht de keuze dat je maakt?

Oplossing
Wanneer je bewust bent van je waarden kan je conflicten, irritaties en dat vervelende gevoel voorkomen en zelf(s) oplossen. Het geeft je inzicht, zodat je weer verder kan. Je maakt keuzes vanuit jouw persoonlijke visie, dat waar jij achter staat. Geen schuldgevoel, geen stress. Het levert je rust, onderling begrip, zelfkennis en nog meer op.

dream

‘… ik ben erachter gekomen wat mij drijft, waarom ik bepaalde keuzes maak en welke richting ik op ga. Ik weet wat ik van mezelf verwacht en dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Het leven is te kort, ik sta achter de keuzes die ik maak en volg m’n hart, dan kan ik overal gelukkig zijn, alleen en met mijn dierbaren’.

 

Wat vind jij belangrijk?
Wil je ook ontdekken wat voor jou belangrijk is in je leven, in je werk of in andere situaties? Wil je weten waarom je doet wat je doet? Contact me gerust.

Shelley Brandon
NLP coach

 

Pin It on Pinterest

Share This